Az ipari alpinisták legnagyobb veszélyforrása nem a leesés

A magasban dolgozni nem veszélytelen feladat, és nem a zuhanás az egyetlen módja annak, hogy az ember gyorsan befejezze földi pályafutását.

A HHS (harness hang syndrome) vagy suspension traumaként ismert jelenség a hosszú ideig mozdulatlanul, függésben lévő testben bekövetkező keringési zavar.

Mivel a beülőben lógó ember testsúlya mindössze néhány négyzetcentiméteren oszlik el, a hevederek jelentős nyomást gyakorolnak a combra és a derékra. Ha valami okból kifolyólag a mászó hosszabb ideig nem mozog, a vérkeringés drámaian lelassul, ami az illető ájulásához, majd – ha nem sikerül mihamarabb lehozni – halálához vezet.

mentés kötélről

A HHS a kezdeti fázisában jól észrevehető tüneteiről.

Amennyiben egy mászónál sápadtságot, erős verejtékezést, lelassult mozgást, pihegő légzést veszel észre, beszéde lomhává, zavarossá válik, célszerű lezavarni a kötélből egy kis pihenőre, illetve segíteni ebben, amennyiben szükséges.

Ha nálad jelentkezne a helyzet, azt az előbbieken túl abból ismerheted fel, hogy egyszerre fáradttá válsz, egyfajta lustaság érzés vesz erőt rajtad, szédülsz, látásod elmosódik, mindezeket gyakran hányinger és a lábak zsibbadása kíséri. A tünetek jelentkezésekor azonnal kezdj el mozogni, és lehetőleg szállj ki a kötélből egy kis időre!

A HHS különösen veszélyes abban az esetben, ha a mászó elájul. Ekkor ugyanis az izmok ernyedtsége miatt még inkább elzáródnak az erek, ami rövid időn belül halálhoz vezet.

Nagyon fontos, hogy a HHS-es állapotú személyt mielőbb lementsük, ezt követően 10-15 percig felhúzott lábakkal, fekvő helyzetben pihentessük, és NE ÁLLÍTSUK LÁBRA! Erre érdemes a kiérkező mentőket is figyelmeztetni, mert akár azonali halálhoz vezethet!

A keringési zavar elkerülése érdekében jó megoldás lehet a pad használata, ami a jobb teherelosztás által csökkenti az erekre nehezedő nyomást.

Hosszú lógás esetén fontos, hogy időnként átmozgassuk magunkat, különös tekintettel a lábakra.

Amennyiben a HHS tüneteit észreveszed magadon, azonnal jelezd a társadnak, vagy a környezetednek, és kezdj el mozogni!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com