Mi történik a vakolat javítás előtt?

 

A vakolat javítást megelőzi a vakolat ellenőrzése…de lássuk előtte a sztorit!

Még az álmot törölgeted a szemedből a lépcsőházban, ám rögtön felébredsz, mikor kilépsz a kapun és meglátod a kocsidat. Az éjszaka folyamán egy hatalmas vakolatdarab esett rá a házról. A szélvédő berepedt, a többi még nem látszik a sok törmeléktől. Ott van ugyan a falon a tábla, hogy csak saját felelősségre szabad parkolni, de évek óta így van ez, mindenki itt parkol, és eddig nem volt semmi probléma. Miért pont én? – sóhajtasz magadban.

Persze legbelül tudod, hogy a baj megelőzhető lett volna, ha a múltkor a lakóközösség támogatja a közös képviselő javaslatát, és hívtok egy ipari alpinista brigádot, aki végre rendbe teszi a homlokzatot. Soknak tűnt egyben az a kiadás, a legtöbben úgy gondolták a házban élők közül, felesleges ennyi pénzt fizetni, hiszen évek óta nem volt ebből probléma. Most viszont nagy a baj.

 

Miért veszélyes a leomló vakolat?

 

Azon túl, hogy a ház előtt parkoló autókban is nagy kárt tehet, egy arra járó gyalogos is lehet az áldozata a homlokzatról leomló vakolatnak. Ha éppen egy nagyobb rész indul meg, nagyon súlyos sérüléseket is okozhat egy ilyen eset, függetlenül attól, hogy egy két méteres férfi, egy törékeny nő vagy az unokáját babakocsiban toló idősebb hölgy sétál éppen arra. Így, ha az esztétika nem is érdekli a házban élőket, a balesetek megelőzése érdekében mindenképpen hívni kell egy ipari alpinista brigádot, akik kijavítják a falon levő hibákat.

 

Miért pont ipari alpinistákat kell hívni egy ilyen munkához?

 

Az alpintechnikus szakemberek nem csak a vakolat javításában tapasztaltak, de gond nélkül, biztonságosan mozognak a magasban, és tisztában vannak a biztonsági előírásokkal is.
Ha csak egy szimpla ellenőrzésről van szó, megfelelő szerkezetekkel a magasból ereszkedve ellenőrzik a falfelületet, amely egy igazán rövid ideig tartó művelet.

Ha már nagyobb a baj, és hullik a vakolat, akkor elkerítik a járdát, hogy biztonságban legyenek a gyalogosok, amíg az alpinisták odafenn dolgoznak. Ha szükséges, védőháló kihúzásáról is gondoskodni kell.

Ezután kerül sor a vakolat eltávolítására. A nagyobb, veszélyesebb darabokat egyesével szállítják a földre, hogy véletlenül se okozzanak kárt. A veszély elhárítását követően, amikor a járda biztonságossá nyilvánítható, következik a törmelék eltakarítása és a járda újranyitása a gyalogos forgalom előtt.

Ha ez elkészült akkor a meszes vízzel ún. gúzolás következik. Ezzel fröcslöik be a falat, hogy a vakolat tapadását biztosítsák. Majd következik a vakolat javítása. Ez több rétegben történik, mert a túl vastag vakolat leesik…

 

Mikor kell kihívni a szakembereket?

 

Érdemes legalább félévente kihívni őket, akkor is, ha látszólag semmi baja nincs a homlokzatnak. Te lentről nem láthatod pontosan, hogy mi a helyzet a magasban, egy szakember viszont már az apró repedésekből is észreveszi, ha közeleg a baj. Az időjárás viszontagságai az épületek homlokzatát sem kímélik, így ami tavaly még jó volt, idén akár le is szakadhat. Az időben észrevett és kijavított hiba megmentheti a kocsidat – vagy akár az életedet.

 

Tel: +36 20/ 575-1595

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com