Miért fontos a napelem tisztítása, és mikor szükséges a felszerelése alpintechnikával?

 

 

A napelem technológia népszerűsége az utóbbi évtizedekben folyamatosan növekszik. Egyre több és több magánszemély, cég, önkormányzat dönt a megújuló energiaforrások legnépszerűbb változata mellett. Napelempark is egyre több épül, ahol a nagy felületen hatékonyan tudják hasznosítani a napból jövő energiát.

A napelemek felszerelését és tisztítását azonban sokszor olyan körülmények között kell végezni, amihez speciális szaktudással rendelkező szakemberek, ipari alpinisták, speciális eszközeire van szükség. Ez pedig az alpintechnika.

Napelem tisztítás, felszerelés alpintechnikával

 

Mi az az alpintechnika?

 

Az ipari alpinista statikus hegymászó kötéllel dolgozik és olyan nehezen hozzáférhető helyeken, mint egy olajfúró torony, felhőkarcolók, daruk vagy bármely más hasonlóan speciális szaktudást igénylő helyek.

 

Napelem felszerelés alpintechnikával

 

A napelem felszerelés előfordulhat olyan magas épületek vagy nehezen hozzáférhető helyeken, ahol csak alpintechnikával oldható meg a biztonságos felszerelés. Ilyenkor az ipari alpinisták a megfelelő felszereléssel meg tudják oldani a feladatot. Természetesen a különböző napelem technológiák és a felület is meghatározza, hogy milyen módon kell felszerelni, illetve mennyi tartóelemet kell felhasználni.
Már a napelem tervezéskor számításba kell venni az ilyen speciális igényeket, mert jelentős többletköltséget jelent.

 

Napelem tisztítás alpintechnikával

 

A felszerelt napelemeket időnkét tisztítani kell, hiszen a por és mindenféle szennyeződés lerakódik. A tisztítás gyakorisága természetesen függ a napelem dőlésszögétől és a közelben lévő egyéb befolyásoló tényezőktől. Az viszont biztos, hogy a szennyeződések csökkentik a napelemek teljesítményét és így a megtermelt energia mennyiséget. Ha látható, vastag lerakódások találhatóak rajta, akkor érdemes külön tisztítani. Más esetekben az eső és szél elvégzik ezt a munkát.

Ezekben az esetekben szintén előfordulhat, hogy alpintechnikára van szükség.

Nem mindegy viszont a víz minősége, amivel a tisztítást végzik!

 

Csakis tisztított, lágy vízzel szabad mosni a napelemeket. A csapvízben lévő ásványi anyagok kicsapódhatnak a napelem felületére, kárt okozva benne. Tisztítószert sem kell hozzáadni a vízhez.

 

Ha napelemekkel kapcsolatos hasznos információkra, a napelem választáshoz segítségre van szüksége, akkor az Innovativnapelem.hu  weboldalon bővebben is olvashat a témában!

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com