Vajon csak a tanfolyamon múlik milyen egy ipari alpinista?

 

Az ipari alpintechnika igen veszélyes és izgalmas foglalkozás, ami sokaknak vonzó lehet az irodai munkákhoz képest. Kevesen tudják azonban, hogy mivel jár pontosan a képzettség megszerzése, illetve a szakma gyakorlásához milyen lépéek szükségesek. Ezért állítottuk össze cikkünket, amiben az ipari alpinizmushoz szükséges képességek, ismeretek eszközök és tanfolyamokról írunk.

Milyen képességek, tulajdonságok szükségesek az ipari alpintechnikában?

Aki belevágna az alpin technika világába annak érdemes először egy önvizsgálatot tartania és őszintén átgondolnia, hogy rendelkezik-e az alpinizmushoz szükséges alapkészségekkel, amelyek a következőek:

  • Jó szemmérték: ép színlátás, teljes látótér és térlátás
  • Jó egyensúlyérzék, fizikai állóképesség és kondíció
  • Problémamegoldó kézség, ötletesség és kreativitás
  • Gyors tanulási, alkalmazkodó készség
  • Kíváló reflexek, jó koncentrációs készség

A fentieket azért is fontos előre véiggondolni, hogy ne fordulhasson elő, hogy éles helyzetben, magaslaton derüljön ki valamelyik, hiánya, bár erre azért kevés az esély a szigorú kiválasztási rendszernek köszönhetően, ami át is vezet a következő témára.

Milyen végzettség kell ahhoz, hogy valakiből alpinista legyen?

A legmagasabb megszerezhető végzettség az ipari alpinista mester, de ők az oktatással foglalkoznak leginkább. Aki a munkát a legmagasabb szinten végzi az OKJ ipari alpinista szakember, amiből igen kevés van itthon, pedig lenne rájuk igény. Ennek elvégzéséhez szükséges a betöltött 18. életév, illetve az előzetes egészségügyi alkalmassági teszten és tudásfelmérésen való megfelelés.
Oktatási helyszínnek szakértőként a Hexa Alpin, illetve a Mountex.hu képzőhelyeket javasoljuk, ahol folyamatosan indulnak tanfolyamon az érdeklődőknek. Az OKJ ipari aplinisták koordináltják a segédek és gyakornokok munkáját, illetve hogyha szükséges akkor menteni is tudnak vészhelyzetben.

Az OKJ ipari alpinista alatti fokozat az ipari alpinista segéd, ami egy asszisztensi képzettséget jelöl. Ilyen személy az, aki betöltötte már a 18. életévét, illetve el is kezde az alpinista tanulmányait valamilyen képzőintézményben, de még nincs hivatalos képesítése. Nagyon fontos tudni, hogy alpinista segédként csak OKJ ipari alpinista jelenlétében dolgozhatunk, illetve nem vállalhatunk teljes felelősséget az elvégzendő feladatokért.

A harmadik, fiatalkorúak számára is elérhető alpinista pozíció az ipari alpinista gyakornok, ami minden 16. Életévét betöltött fiatal lehet, aki már elkezdte az aplinista tanulmányait vagy be is fejezte őket, de még nem nagykorú.

 

Mi szükséges még a képzettség és a készségek megléte mellett?

Ahogy korábban már írtuk, nem szabad megfelekezni az eszközökről, amelyekkel az alpinista képes akár órákon keresztül balesetveszély nélkül a magasban dolgozni. Ezek az eszközök elsősorban jó minőségű kötelek, beülők vagy hevederek, az aktuális munkához szükséges felszerelés, ami lehet akár ablaktisztitó eszköz, akár festéshez szükséges felszerelés is és végül, de nem utolsósorban fejvédő sisak. Ezt persze meg is tanítják az ipari alpinista tanfolyamon.

Amikor terepen dolgozunk, akkor vannak még kiegészítő intézkedések, amelyekről nem szabad elfeledkeznünk. Ilyen például a megbízásunk, amit bármikor fel kell tudnunk mutatni a hatóságoknak, vagy akár az épületet biztosító munkatársaknak. Még akkor is, ha a megbízónk nem rosszakaratú, bármikor előfordulhat, hogy elfelejti jelezni, hogy ott dolgozunk majd és job elkerülni a félreértéseket, amikor épp az épületre mászunk fel a legnagyobb természetességgel. Aki pedig a fentieket megfogadja, az már jó úton jár, hogy maga is ipari alpinista legyen.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com