Milyen szabályok alapján, és ki végezhet ipari alpinista munkát a magasban, és milyen tanfolyami végzettséggel?

 

2016- ban a jogszabály változás miatt kis bizonytalanság alakult ki a megrendelők, és az ipari alpinisták között, hogy akkor ki, és milyen feltételekkel dolgozhat ebben a munkkörben, ezt próbáljuk meg rendbe tenni…

Ipari alpinista tevékenység jelentése: „Ipari alpintechnikai tevékenység (alpintechnika): a munkafeladat elvégzésének érdekében, nem állandóan és megszakításokkal folytatott olyan munkavégzés, ahol a 2 méter szintkülönbséget meghaladó ideiglenes munkahely megközelítése, az ott-tartózkodás, a munkafeladat végrehajtása és a munkahely elhagyása egyéni védőeszközök és meghatározott felszerelések összehangolt és egyidejű igénybevételével (alpintechnikai módszerrel) történik.]”

Fontos kitétel, hogy 2 m felett mindenképpen valamilyen munkavédelmi eszköz használata kötelező!

Vagyis leesés ellen védeni kell a munkavállalót!

Nézzük a leggyakoribb munkavégzési módokat:

  • lehet állványzat szakszerűen korláttal, és megfelelő rögzítési pontokkal
  • lehet emelőkosaras autó, melynek kosarához szintén leesés ellen ki van kötve a felhasználó
  • lehet létra kötélbiztosítással
  • lehet alpintechnika, ahol kötélen vagy hevederen lóg, vagy azzal biztosít.

 

Kit nevezünk ipari alpinistának végzettsége szerint?

 

„8a. Ipari alpinista: az a 18. életévét betöltött személy, aki államilag elismert ipari alpinista szakképesítést igazoló bizonyítvánnyal, vagy honosított ipari alpinista szakképesítést igazoló külföldi bizonyítvánnyal, oklevéllel rendelkezik.”

Ez magyarul, aki OKJ ipari alpinista végzettséggel rendelkezik. Ez a legmagasabb végzettség munkakörnyezetben, és ilyen szakember sajnos igen kevés van, de reméljük ez változik pozitívan a jövőben. Ő bármilyen tevékenységre jogosult!

(Van ennél magasabb végzettség az ipari alpinista mester, de ők nagyrészt az oktatásban tevékenykednek, munkát nagyon ritkán végeznek.)

A honosított ipari alpinista képesítés a nemzetközi IRATA képesítésre vonatkozik, azonban jelenleg még nemigen van ilyen szakember, mert a honosítás igen bonyolult, de tervezik ennek könnyítését is!
„8b. Ipari alpinista segéd: az a 18. életévét betöltött személy, aki egyéb, nem államilag elismert ipari alpintechnikai képesítéssel, tanfolyami végzettséggel rendelkezik, illetve aki a szakképesítés megszerzésére irányuló tanulmányait megkezdte.”

A legtöbb képzési helyen 4 napos képzéssel elvégezhető ipari alpintechnikai tanfolyam, ahol a sikeres vizsga után dolgozhat, vagy épp az OKJ ipari alpinista képzést végzi. Ő csak OKJ ipari alpinista jelenlétében végezhet munkát!
„8c. Ipari alpinista gyakornok: az a 16. életévét betöltött, de 18 év alatti személy, aki a szakképesítés megszerzésére irányuló tanulmányait megkezdte, vagy államilag elismert szakképesítést biztosító bizonyítvánnyal rendelkezik.”

Életkorából adódóan még nincs teljes felelőssége, de a tanfolyamot megkezdte, vagy el is végezte. Ő is csak nagykorú OKJ ipari alpinista jelenlétében végezhet munkát!

 

Az OKJ ipari alpinista ellenőrzi a segédeket, és gyakornokokat, és ha baj van tudnia kell lementenie, ill. a mentést koordinálni!

Elölmászást csak OKJ ipari alpinista végezhet!

Összesítés:

Minden magasban végzett munkánál, ahol alpintechnikával dolgoznak kötelező az OKJ ipari alpinista jelenléte!

 

Hol végezhetsz ipari alpinista tanfolyamot, amit ajánlunk (OKJ, Segédtanfolyam)?

Mounted (Nagyon ajánljuk!)

Hexa alpin

Alpinindustry

 

 

A jogszabályt itt találja!

Forrás: www.net.jogtar.hu

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com