Ki ne találkozott volna az 1932-ben, a manhattani 30 Rockefeller Plaza építésén készült híres fekete-fehér fényképpel, amin a munkások mindennemű zuhanásgátló felszerelés nélkül ebédelnek 260 méter magasban?

Nos egy ilyen manőver ma elég drága lenne, hála a munkavédelmi felügyelőknek, de talán nem is baj, hogy jóval szigorúbban kezeljük a biztonsági előírásokat. Nem volt ez mindig így.

Az felhőkarcoló (skyscraper) kifejezés az 1880-as évek Amerikájából terjedt el. Ugyan ebben az időben a szó a 10-20 emeletes épületeket jelentette, már ebben a magasságban is életveszélyben dolgozik a minden biztosítóeszközt hanyagoló munkás.

New York építése gőzerővel zajlott az 1800-as évek végétől, 1902-re már 65 felhőkarcolóval büszkélkedhetett a város. Az építkezési lázban a világ minden tájáról az Egyesült Államokba vándorló munkás előfordult. Érdekesség, hogy kezdetben előszeretettel alkalmazták a Mohawk indián törzs tagjait, ugyanis azt tartották róluk, hogy nincs tériszonyuk.

A hiányos munkavédelem számtalan áldozatot követelt. Nem hogy köteleket, még fejvédőt sem használtak a munkások. Nem is beszélve arról, hogy a munka közbeni vagánykodás is szedte áldozatait. Leggyakrabban az erős szél, egy elvétett lépés, illetve a hatalmas súlyú acélidomok okozták a munkások vesztét.

Csak az Empire State Building építésén 5 munkás halt meg, míg a Brooklyn Bridge építésének halálos áldozatait 27-re becsülik.

Hála a modern alpintechnikai felszerelésnek, ma már nem kell potenciális életveszélyben dolgoznia az ipari alpinistának.
A fénykép történetéről ajánlom e rövid dokumentumfilmet:
https://www.youtube.com/watch?v=7QCYDzsQ_yM

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com