Eredetileg az alpin szó az alpesiből jön, ami pedig a hegyvidéki emberekre utal, ebből alakult ki később a hegymászó, majd az alpinista kifejezés, ami pedig már a szakterületet jelöli.

Az alpinisták amelett, hogy nehezen megközelíthető, általában magasan levő helyekre képesek eljutni, nagy szaktudással rendelkeznek a különböző kötéltechnikákban és hegymászó területeken is, ezt nevezzük összefoglaló nevén alpintechnikának.

Bár sokaknak a hegymászás és sziklamászás hobbi, vannak olyan emberek, akik ezt életvitelszerűen űzik, sőt ez a foglalkozásuk is, ők pedig az ipari alpinisták.

Az ipari alpintechnika pedig napjainkra egy igen veszélyes, az időjárás viszontagságainak sokszor kitett foglalkozássá nőtte ki magát.

 

Mivel foglalkozik egy ipari alpinista?

Gondolkoztál már azon valaha, hogy vajon hogy kerülnek fel elérhetetlen helyekre karácsonyi díszek vagy azon, hogy ki takarítja a magas üvegépületek ablakait?

Nos az egyik lehetőség, hogy csúnya és költséges álványzatot építenek fel a munkálatok idejére, a másik megoldás pedig az ipari alpinistákkal való munka.

Az alpintechnika legelterjedtebb alkalmazása ugyanis nem más, mint magas épületeken ablakmosás, kisebb szerelések elvégzése, plakátragasztás, sőt felújítás is, az ipari alpinisták pedig magasan képzett, különleges felszereléssel rendelkező szakemberek, akik ebben segítségére lehetnek az érdeklődőknek.

Milyen felszereléssel dolgoznak az ipari alpinisták?

Mivel az alpinisták munkája extrém, kültéri és időjárásnak is kitett helyeken van, akár 100 méter magasan a felszerelésük igen speciális, jó minőségű, tesztelt eszközökből áll.

Az alapfelszerelésbe olyan eszközöket kell elképzelni, mint egy vastag, statikus hegymászókötél, egy beülő vagy heveder ami képes az egész testet megtartani hosszú időn keresztül, illetve a kötéltechnikához szükséges zuhanásgátló eszközök és persze a fejvédő sisak. Ezek az eszközök létfontosságúak ahhoz, hogy az alpinisták biztonságosan végezhesssék az amúgy igen veszélyes munkát.

Mire van szüksége az alpinistának a felszerelésen kívül?

Képzésekre, méghozzá igen sok és alapos képzésre. Amellett, hogy pontosan ismernie kell a kötéltechnikákat, illetve a zuhanásgáló eszközöket és karabinereket még tisztában kell lennie a vezényszavakkal is, amelyek kritikus helyzetben pont olyan sokat jelentenek, mint például egy légiirányítónak a szakkifejezések használata.

A felszerelések ellenőrzése minden munka előtt rutinfeladat, ahogy az is, hogy évente frissíteni kell az ismereteit minden ipari alpinistának. Ahogy a jogosítványál, itt is kiemelt fontosságú az elsősegély tudás, hisz soha nem tudhatjuk, mikor kerül bajba egy társunk, hiszen  még a legkörültekintőbb eljárás mellett is fordulnak elő balesetek.

 

Végül, de nem utolsósorban ennél a szakmánál is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, aki pedig egyszer ráérez az alpin technika világára, az nehezen hagyja ott az izgalmas, kihívásokkal teli műfajt.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com