Miért fontos ennyire a zuhanásgátló az ipari alpnistának?

 

Az ipari alpinisták munkája igen kalandos, hiszen nemcsak odafigyelést, hanem profi felszerelést is kíván.

Mi biztosítja az alpinistát a magasban, hogy ne zuhanjon le?

 

Mostani cikkünkben a zuhanásgátlókról lesz szó.
Vannak olyan szakmák, amik hétköznapi szemmel nézve hasonlóan veszélyesek, ám a kockázat sokféleképpen értelmezhető.

A kaszkadőr és az alpinista között például az a különbség, hogy a kaszkadőr akkor csinálja jól a dolgát, ha szépen zuhan, nálunk, ipari alpinistáknál éppen fordított a helyzet.

 

Az alpinista számára az egyik legnagyobb veszélyt a zuhanás jelenti, ugyanis általában olyan magasságban dolgozik, ahonnan nem lenne egészséges leesni: még egy látszólag kicsi, 4-5 méteres zuhanás is végzetes lehet, ha az ember rosszul érkezik a földre. A bajt ezért mindenképpen meg kell előzni.

Biztos mozdulatok

Az egyik legfontosabb dolog természetesen az, hogy aki a mászást és a magasban való munkát választja hivatásul, annak bizonyos készségek elengedhetetlenek. Tériszonnyal például igen nehéz a munka, emellett elengedhetetlen a biztos kéz és biztos láb: nem mindegy, hova nyúl az ember és az sem, hogy hol támaszkodik meg (már ha van erre lehetősége egyáltalán).

A rátermettség, és a kreativitás olyannyira fontos, hogy vannak országok, ahol teljesen hétköznapi dolognak számít, hogy valaki egy szál kötéllel a lábán, mindenféle biztosítás nélkül felmásszon egy 15 méter magas banánfára, és simán le is jöjjön onnan.

Ezzel együtt viszont az is igaz: nem ember, aki nem hibázik, vagyis rossz mozdulatai a legprofibb mászóknak is lehetnek.

Az ipari alpinistákra nálunk igen komoly szabályok vonatkoznak, és a mászókat mindig igyekeznek megóvni a bajtól. Nem véletlen például, hogy nálunk csak komoly képzés után lehet ipari alpinista valaki: az idevágó OKJ tanfolyamról már írtunk múltkori cikkünkben.

 

Esés ellen zuhanásgátló

 

Asap zuhanásgátló

Mivel az ipari alpinisták általában egy magasban, például az építmény tetején rögzített kötélen függnek, az életük is ezen múlik. A különféle biztosítóeszközök ahhoz járulnak hozzá, hogy egy rossz mozdulat lehetőleg ne legyen végzetes.

Munkavégzéstől függően többféle szerkezetet is megkülönböztethetünk.

A zuhanásgátlók a kötélre rögzítve többféle feladatot is ellátnak:

Egyrészt automatikusan záródva a kötelet a megfelelő pozícióban tartják, ezzel állandó leesés elleni biztosítékot nyújtanak, másrészt azonban, ha az esés mégis bekövetkezne, a lehető legrövidebb időn belül megállítják azt, stabilizálva ezzel az alpinista helyzetét.

A testhevederek, kantárok, és hevederek lehetővé teszik, hogy a kötelet az ember biztonsággal magához tudja rögzíteni. A zuhanásveszélyes tevékenységeknél csak testhevederrel, és az energiaelnyelő kantárral együtt nyújt megfelelő védelmet.

A rendszert az egyéb eszközök, a különféle hevederek, kötelek és energiaelnyelők teszik teljessé.
Az ipari alpinista felszerelés összeállítása és használata szakértelmet igényel, ezért ezt a feladatot soha nem szabad félvállról venni.

 

A magasban egy apró hanyagság, például egy laza heveder, egy beakadó zuhanásgátló vagy egy rossz karabiner is végzetes lehet, ha azonban gondosan állítják össze, a zuhanásgátló rendszer az alpinista életét garantálhatja.
Mi azonban jól tudjuk: ezek az eszközök mit sem érnek odafigyelés, és szaktudás nélkül.

 

Ha valaki szereti a munkáját és jól is végzi azt, a zuhanásgátlóknak nem fog sok feladatot adni, a sajátját viszont maradéktalanul és biztos kézzel fogja elvégezni.

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com