Ha világéletedben bámulattal nézted végig, hogyan építik, javítják vagy bontják az irodaházakat, magas épületeket, tornyokat emelőkosár vagy állványzat használata nélkül, ha szereted a nehezen, ám biztonságosan megoldható feladatokat, akkor az ipari alpinizmus te világod. De mint sok más adrenalinbombára, erre is igaz: ne próbáld ki egyedül otthon! Pláne OKJ ipari alpinista képzés nélkül…

Hogy alakult ki az ipari alpinizmus?

Az ipari fejlődéssel egyre több ember több ember áramlott a nagyvárosokba, és egyre kevesebb lett a hely. Mivel más irányba már nem lehetett, elkezdtünk hát felfelé terjeszkedni. Ennek, és az őrült nagyzási vágynak köszönhetően nőttek ki a magasabbnál-magasabb épületek a földből.

 

De kik dolgoztak ezeken az épületeken?

Kik voltak azok a szorgos hangyák, akik több emelet magasságban fúrtak, faragtak, dolgoztak, mikor már elbontották az állványzatot?

 

Eleinte barlangászokat, hegymászókat kértek fel a veszélyes helyeken elvégzendő munkálatok kivitelezésére, majd a művelet hamarosan saját szakmává nőtte ki magát: manapság ilyenkor hívhatják segítségül az ipari alpinistákat.
Az ipari alpinista több mint egy adrenalinhajhász pókember!

 

Persze nem árt, ha van egy kicsi ebből is. Az ipari alpinisták ugyanis ott érzik jól magukat, ahol a többiek nem: a nehezen hozzáférhető helyeken. Legyen az túl magas, vagy túl mély vagy túl szűk…
Kevesen tudják, de az ipari alpinisták nem csak egyszerűen felmásznak: fontos tervezőmunkát is végeznek az egyes feladatok elvégzése előtt.

 

Kockázat

 

Meghatározzák, majd kivitelezik az ereszkedő és biztosító pontokat, megtervezik előre a munka menetét, és felkészülnek a váratlan helyzetekre.

A munkadíjuk is ehhez igazodik, hiszen az előkészületeket is meg kell fizetni, nemcsak az elvégzett munkát…

 

Sajnos ezt a megrendelők egy része nem ismeri el, és nem hajlandó annyit fizetni. Ezzel csak akkor van gond, ha máshogy alakulnak menetközben a dolgok…akkor viszont a többszörösét megfizeti, és akár az egész életét meghatározhatja egy bírósági per…

A jó ipari alpinista nemcsak első osztályú munkát végez, mindezt kötélről, ami valjuk be jóval nehezebb, mint állványról, hanem technikailag megfelelően felkészült is, akár a társa lementésére is…

 

Kiből lehet ipari alpinista?

Körülbelül bárkiből, aki betöltötte már a 18. életévét, rendelkezik egészségügyi alkalmasságival, érez magában affinitást a fent felsoroltakhoz, részt vesz a gyakorlatorientált oktatáson és sikeresen leteszi az összes vizsgáját.

Fontos, hogy a fentiek mindegyike elengedhetetlen: nem elég, ha valaki vagány, és szeret a magasban mászkálni, a vizsga is kell! Az ipari alpinizmus ugyanis nem veszélytelen vállalkozás, a tanfolyam során készítenek fel a veszélyekre, és arra, hogyan előzheted meg, és ha bekövetkezett, hogyan háríthatod el őket.

Persze a papír nem minden…

Sokan dolgoznak a szakmában kiváló szakemberek bizonyítvány nélkül, de ez ritkább…

A bizonyítvány megléte már egy meglévő tudást tükröz (Persze azért vannak kivételek itt is, akinek van képesítése, de nem engednéd kötélre…)

Ipari alpinista képzés: OKJ tanfolyamot vagy alapfokú szaktanfolyamot érdemes választani?

 

Okj ipari alpinista képzés

 

Az alapfokú ipari alpinista szaktanfolyam oktatási ideje lényegesen rövidebb (3- 4 nap), és kevésbé részletes tudást ad, de ahhoz elég, hogy az ember munkát vállaljon, legalábbis felügyelet mellett, őt hívjuk ipari alpinista segédnek.

A legfontosabb eltérés a szaktanfolyamot végzettek és az OKJ bizonyítvánnyal rendelkezők között ugyanis az, hogy csak az OKJ bizonyítvánnyal rendelkezők dolgozhatnak önállóan, de persze nem egyedül.

A tanfolyamot végzett alpinista csak és kizárólag OKJ-s ipari alpinista társaságában vállalhat munkát. Ha még bizonytalan vagy a tekintetben hogy neked való-e ez a hivatás, akkor kezdésnek lehet, hogy a szaktanfolyam is elég. Nem veszítesz vele semmit, mert ha úgy döntesz, hogy igen, ez kell neked, akkor az OKJ-s tanulmányaid során a szaktanfolyam alatt megszerzett tudásodat beszámítják.

Viszont ha már kisgyerekként is erről álmodtál, pontosan tudod, hogy ipari alpinista akarsz lenni, és kétséged sem fér hozzá, hogy ez a te hivatásod, akkor érdemes egyből az ipari alpinista OKJ képzésre menni, hiszen ez sokkal részletesebb tudást ad – és könnyebben el tudsz helyezkedni a papírral.

 

Az ipari alpinista szaktanfolyam, és az OKJ ipari alpinista tanfolyam árai

 

Jelentős eltérés van az árakban, mivel az időtartama is különbözik. Még az alapfokú szaktanfolyam 4- 5 nap 50. 000- 70.000 Ft, addig az OKJ ipari alpinista tanfolyam 4 hónap 280. 000-  320. 000 Ft.

Kell egy kis kalandvágy, eltökéltség és ügyesség, na meg fizikai felkészültség, de ha akarod, belőled is lehet ipari alpinista!

 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com