1965-ben épült a St. Louisban, Missouri Államban álló hatalmas, 192 méter magas ív.

Az íven a közelmúltban foltokat fedeztek fel, melyeket rozsdásodásnak, műszaki elavulásnak véltek a szakértők, ezért a független, objektív műszaki értékeléseiről elismert Wiss Janney Elstner Associates közelebbről is megvizsgálta az emlékművet.

Úgy találták, hogy a rozsdamentes acélszerkezet működőképes állapotban van, jelentős feszültségek és különösebb állapotromlás nélkül. A szerkezeten látható legtöbb folt az építkezés során is ott volt, az alapoknál található egyéb hibák pedig a vandalizmus és a graffitik miatt alakultak ki.

 

ipari alpintechnika biztosítás

De hogyan mászható meg egy ekkora, sima felületű ív külseje?

 

Az ív tetején található egy csapóajtó, melyen keresztül a tetejére ki lehet jutni.

Az ipari alpinisták az ív közepén tehát belülről rögzítettek két kötélrendszert. Ezek a kötelek tették lehetővé azt, hogy a vizsgálók leereszkedhessenek az emlékmű oldalán, így meg tudták vizsgálni az illesztéseket és az acélpanelek felületét kívülről.

Minden felszerelésük és ruházatuk puha, gumis felületű volt, hogy azzal se rongálják az acél felületeket.

Mászás közben az ív oldalán oldalról kifeszítettek standhelyeket, melyekhez a mászók rögzíthették magukat.

Mivel ilyen magasságban erős szélre lehet számítani, ezért nagyon fontos, hogy a talajon is megfelelően rögzítve legyenek a kötelek. A biztosítást a talajon hatalmas betontömbökkel oldották meg, így oldalirányban sem tudott elmozdulni a kötél az ív felületén.

A csapat által készített teljes tanulmány még több képpel és a felhasznált alpintechnika leírásával elérhető itt: https://www.nps.gov/jeff/getinvolved/upload/2015-04-03_Gateway-Arch_Final_Report.pdf

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com