A hadsereg éve óta alkalmaz drónokat célpontjai kiiktatására, ezzel a módszerrel ölték meg például az elmúlt egy év során az Iszlám Állam legfontosabb internetes harcosait.

Természetesen, mint ahogy minden, a civil lakosság számára is előnyt jelentő hadiipari fejlesztésnél megtörténik, a drónok is megjelentek a hadseregen kívül a polgári élet számos területén.

Drón és az alpintechnika

Előszeretettel használ drónokat a filmipar, a fényképész szakma, az újságírók, de egyre népszerűbbek a szabadidős és versenydrónok is. Ahogy ezek az eszközök olcsóbbá és olcsóbbá válnak, úgy terjednek egyre szélesebb körben, s jelennek meg a különböző feladatokra specializált típusok. Kézenfekvő, hogy egy magas, kitett helyen végzendő szerelési feladat olcsóbb, s gyorsabb lehet egy drónnal, mint ha a munkást kellene megfizetni.

A legtöbb ipari alpinistát alkalmazó ágazat az olaj és gázipar. Az olajfúró platformok szerelése tipikus ipari alpinista feladat. A munka során biztonsági okokból a termelést le kell állítani, ami jelentős bevételkiesés a vállalat számára. Mára egyre gyakoribb, hogy az eddig alpinistákkal végzett feladatot drónok oldják meg, így ugyanis nincs szükség leállásra.

Kell tartanunk attól, hogy a drónok elveszik az ipari alpinisták feladatát?

Aligha. Minden bizonnyal számos helyen kiváltható lesz az emberi munkaerő, képzett alpintechnikai szakemberekre azonban mindig szükség lesz. Ha okosan használjuk, ezek az eszközök nem konkurenseink, hanem segítőinkké válhatnak a munkavégzés során.

Sokszor fordítva is előfordul, mikor egy drón szorul az alpinista segítségére, mert fentakad egy épületen, vagy fán…
Forrás: http://ropeaccessusa.com/2015/09/uav-drones-threat-rope-access-jobs/

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com